23 Mayıs 2011 Pazartesi

2005'te İstanbulda ne oldu?

Arabam.com/haber sayfasının 31 ocak 2005 tarihli haberine göre;
 
"Dünyanın en büyük spor ve şov organizasyonu olarak kabul edilen Formula 1'e evsahipliği 
yapacak olan İstanbul Otodrom Pisti'nde, diğer uluslararası organizasyonlardan biri olan DTM'de yapılacak.

DTM yarışlarının İstanbul'da gerçekleştirilmesi ile ilgili imza töreni, bugün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) İstanbul'daki merkezinde yapıldı. Törene TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DTM CEO'su Hans Werner Aufrecht, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu ve DTM yöneticisi Thomas Betzler ile davetliler katıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile DTM CEO'su Aufrecht 3 yıl artı 2 yıl opsiyonlu sözleşmeyi imzaladı. Hisarcıklıoğlu, dünyanın en popüler turing yarışlarından birini Türkiye'de düzenlemekten büyük onur duyduklarını belirterek, ''Misyonumuz, dünyadaki en heyecan verici pistlerden biri olacağına inandığımız İstanbul Otodrom Pisti ve kompleksini dünya çapında düzenlenecek yarış ve diğer dev organizasyonlar için yüksek standartlarda bir merkez haline getirmektir. Böylece Türkiye'nin tanıtımına hem sportif, hem ekonomik anlamda katkıda bulunmanın yanı sıra, yeni projeler için de en büyük referans adresi olmayı hedefliyoruz'' diye konuştu. İnşaatı halen sürmekte olan İstanbul Otodrom Pisti'ni Mayıs ayında bitirmeyi planladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, yatırım maliyetinin 80 milyon Euro olarak gerçekleşmesini tahmin ettiklerini, kompleksin toplam izleyici kapasitesinin ise 125 bin olacağını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, hedefleri arasında DTM, LG Süper Racing Weekend ve Moto GP gibi Formula 1 pistlerinde düzenlenen dünyaca ünlü yarışların bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi: ''İşte bugün bu kapsamda ilk adımı atıyoruz. 1980'lerin başında Almanya'da başlayan ve bugün tüm dünyada ilgiyle takip edilen bir yarış organizasyonuna dönüşmüş olan, 17 ülkede canlı yayınla sunulan Almanya Turing Şampiyonası'nı Türkiye'ye getiriyoruz.'' DTM CEO'su Hans Werner Aufrecht ise motorsporları, özellikle de DTM'nin Türkiye'nin AB'ye giriş sürecine katkıda bulunacağını söyledi. Aufrecht, 2 Ekim 2005'de gerçekleştirilecek yarışların, Formula 1'den farklı olarak halka uygun fiyatlarla izlettirileceğini, bu yarışlara katılan Mercedes, Audi ve Opel'in kendileri için önemli olan Türkiye'de yarışmak istediklerini ifade etti. 17 ülkede canlı izlenen DTM yarışlarına Mercedes Benz CLK, Opel Astra Coupe, Audi ise TT ile katılıyor. Türkiye'deki yarışlarda biletlerin 20 ile 30 Euro arasında değişen fiyatlarla satılacağı bildirilirken, cuma günü test sürüşü, cumartesi günü sıralama turları ve pazar günü de yarışın yapılacağı belirtildi. "



Peki yarışta neler oldu?
1-2 Ekim 2005 tarihinde yapılan sezonun 10. yarışında İstanbul ünlü DTM pilotlarını ağırladı. Final öncesi son yarış olan İstanbul ayağında inanılmaz bir heycan vardı. DTM Pilotlar Şampiyonası birincisi Mattias Ekström'ün bir puan gerisinden gelen Garry Paffett İstanbul Park'ta pol pozisyonda başladığı yarışı birinci olarak tamamladı. Ekström beşinci sırada başladığı yarışta ön sıralarda yer alabilmek için çabaladı fakat zor pist koşullarına karşı koyamayan Audi A4 DTM direksiyonundaki Ekström yarışı 12. sırada tamamladı ve puan alamadan İstanbul'dan ayrıldı. Yarışın ikincisi ise yedinci sıradan kalkış yapan eski Formula 1 Dünya Şampiyonu Mika Hakkinen oldu. Yarışa ikinci sırada başlayan Bernd Schneider ise üçüncü oldu. Pilotar Şampiyonası üçüncüsü Tom Kristensen ise yarışı beşinci sırada tamamladı.

Şampiyonanın bitimine bir yarış kala pilotlar sıralamasında puan durumu; Paffett 78, Ekström 69, Kristensen 51 şeklinde oluştu. Diğer yanda takımlar sıralaması ise; DaimlerChrysler Bank AMG-Mercedes 98, Audi Sport Team Abt Sportsline 79, Audi Sport Team Abt 64. Yarış sonucuna göre oluşan puan durumunda, 180 puanla, Mercedes Markalar Şampiyonasında liderliğe yükseldi.

Sonuç;
 Yağmurlu bir pazar gününde yapılan bu inanılmaz yarışa, katılımın fazla olmaması sebebi ile DTM takviminden çıkartıldı. Ne yazık ki artık İstanbulda DTM izleyemiyoruz. Elimize böyle bir fırsat geçmişken, daha bilinçli yaklaşsaydık bu organizasyona eminim ki ülkemizdede DTM taraftar sayısı günden güne artacaktı. Şimdi size DTM İstanbul yarışından bikaç kare:))
Buradan da İstanbuldaki DTM yarışını ve daha fazlasını izleyebilirsiniz :))
http://www.dtm.com/videos.php?id=5
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder